zaterdag 4 november 2023

Bonifatius Kloosterpad: middendeel etappe 5 van Drachten Oost naar Strandheem


Zaterdag 4 november 2023

Drachten Oost (Tjaardaflats) naar Strandheem, 12,7 kilometer

 

 

 

 

 

Met een kleine groep (8 personen) wandelden we vandaag weer een deel van het Bonifatius Kloosterpad. Dit gaat uit van PKN gemeente Beetsterzwaag. We wandelen al een jaar 5 zo'n 6 keer per jaar een (deel van) een etappe. Vanwege het gemêleerde gezelschap niet meer dan 15 kilometer. Maar dan kun je met meerdere auto's rijden en dat is dan wel weer handig. Vandaag startten we bij de Tjaardaflats, Drachten Oost. Terwijl de wandelaars wachtten op de chauffeurs die de auto's naar het eindpunt moeten brengen, vroeg een jongeman ons naar de stopplaats van de flixbus, hij gaat vandaag naar Berlijn. We hebben de tijd dus hem gelukkig naar de goede plek gedirigeerd. Toen wij met de wandeling begonnen zagen we hem instappen. Hij zal er nu wel zijn. 



We lopen via Drachtster Fallaet, een prachtig oud stukje Drachten wat maar weinig mensen kennen. Ingebouwd tussen flats, van de Valk en klaverblad Drachten. Dan onder de A32 door, stukje industrieterrein, rechtsaf de Hegebrechsterloanne in, maar halverwege naar een (nat!) pad links van de weg. Dat pad loopt langs de rand van het industrieterrein A7, langs de A7, maar bijzonder, het is van it Fryske Gea. De Pingoruines op het industrieterrein zijn van it Gea. Ik wist ervan maar had ze nog nooit gezien, prachtig. Ontstaan in de ijstijd, helemaal dicht gegroeid in de loop der eeuwen maar hersteld. Er liepen schapen op het pad, dus dat betekende 4 of 5 keer een hek over klimmen. We hebben onze spieren wel getraind! 








Aan het einde van dit pad gekomen bleek de weg versperd. Bij de vervallen woning stond een bewakingscamera die meteen begon te roepen dat we daar niet mochten komen en dat de politie eraan kwam! Gelukkig konden we met wat moeite om het hek heen stappen en parallel aan het pad de weg volgen en zonder rare manoeuvres weer op de route terug komen. Van de cafébaas waar we lunchten hoorden we het verhaal hier achter: 3 weken geleden heeft de bewoner van het huis zich van het leven beroofd. Hij handelde in oud ijzer, de gemeente had hem een aantal jaren geleden dit huis gegeven omdat hij in de bebouwde kom van Drachten niet kon wonen.  








Via een mooie route naar Drachtster Compagnie. Daar had ik contact met het café voor een pauze plek. In deze tijd van het jaar is het wel fijn wanneer je even warm kunt zitten en naar de wc kunt. Mem had heerlijke tomatensoep met ballen gemaakt en er waren voor ieder 2 broodjes en koffie of thee. 8 euro per persoon! 




Via de Imminkwyk naar de Folgeraleane tot Strandheem waar de auto's stonden. Op de terugweg begon het al wat te sputteren. één keer thuis zette de regen door en werd het niet meer droog. Wat een geluk hebben we gehad!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten