zaterdag 19 augustus 2023

Bonifatius Kloosterpad: tweede deel etappe 4, eerste deel etappe 5 van Smalle Een naar Drachten Oost / tjaarda flats


Zaterdag 19 augustus 2023

 

 

 

 

 

 Buienrader wist niet helemaal wat 'ie aan moest met deze zaterdag: 32 graden? hele dag regen en onweer? 26 graden en droog? Elke dag afgelopen weet was het weer voor deze dag verschillend. Bij het opstaan leek het op een regenochtend maar dat viel mee, alleen tijdens onze pauze op het terras van Bertilla hadden we een kleine bui, maar dat was zo weldadig dat we buiten zijn blijven zitten! Verder bewolkt, 26 graden en soms even een zonnemoment. Dan was het meteen erg warm. Maar niet geklaagd, we hadden weer een prachtige wandeldag vandaag!





 

Zoals elke keer (we wandelen met een wisselende groep vanuit de PKN kerk Beetsterzwaag) plannen we een wandeling van ongeveer 12 kilometer. Dat komt mooi uit, de vorige keer kwamen we uit bij Smalle Ee, westelijk van Drachten en de oostelijke rand van Drachten is een mooie afstand. Dan hebben we dat maar weer gehad. Want ja, bebouwde kom en wandelen dat is niet altijd een goede combi. verkeer, drukte en geen plek om te plassen. Altijd een dingetje onderweg. Maar we waren het unaniem eens: Ook dit stuk wordt gewandeld. En het was leuk, en verrassend. Fokko (Bosker, de schrijver van het boekje) bracht ons weer op plekken waar we nog niet eerder waren geweest, hoewel al zo lang woonachtig in Drachten en omgeving. Wij hadden soms een andere keuze gemaakt (bijvoorbeeld bij de rotonde in de overste singel rechtdoor lopen en dan voor de tunnel onder de A7 door linksaf en onder de afslag door, dan kun je nog een heel stuk parallel aan de snelweg lopen. Nu liepen we over de fietsbrug (ook leuk) en langs de Eikesingel. Maakt niet uit, ook leuk. 

De z.g. Bisschopsgraven zijn, onhandig, aan de andere kant van de (drukke) weg. We bekijken en bespreken het op afstand. Later zeiden we: we hadden toch de oversteek even moeten maken voor de uitleg op het bordje. Maar om met z'n 14-en over te steken... Daarom op internet even wat opgezocht:

In 1672 was de Republiek Nederland in oorlog met Frankrijk en Engeland, Münster en Keulen. smallingerland had hier weinig mee te maken, maar in dat jaar trok een leger van de bisschop van Münster door de gemeente van Smallingerland naar Leeuwarden. Op de Suameerderheide stond de Friese verdediger van Aylva klaar om de troepen terug te slaan. Dat lukte maar had wel tot gevolg dat groepen plunderende soldaten daarna verspreid door het hele gebied trokken. Bij de Poalsbrêge over de Drait kwam ook zo'n troep plunderaars, ze werden opgewacht en er ontstonden gevechten. De drie graven bij de Ruterpôle zouden van Münsterse soldaten van de Bisschop zijn. De volksmond maakte er Bisschopsgraven van. bron: Geschiedenis van Smallingerland door P. van Schaik. https://www.dragten.nl/dragtena/slides/Biskopswei,%20Biskopsgreven,%20de%201956.php


bisschopsgraven


 

Ondanks dat je dwars door Drachten loopt is er geen horeca onderweg, of je moet van het pad af bij het winkelcentrum in de Drait. Maar mooi, net over de helft (op één derde eigenlijk) eindigt etappe 4 bij de karmel. (al meer dan een jaar dicht helaas, verkocht aan een ontwikkelaar van een zorgcentrum op die plek maar het schijnt dat er problemen zijn. met gestegen bouwkosten of dat vanwege het geluid een zorgcentrum niet zo dicht bij de snelweg mag? Zo jammer dat het nu leeg staat en met nog altijd de aankondiging van de laatste tentoonstelling, huidhonger, op de gevel). Één van de andere wandelaars had bedacht te lunchen bij Bertilla, lekker koffie en goede toiletten. Goed idee. Ik vraag nog netjes of we ons eigen brood op mogen eten. Ja hoor, geen probleem! Maar haar collega heeft andere ideeen daarover en sommeert met niet te missen scherpte dat dit niet mag! 'ik heb het gevraagd',  zeg ik nog, 'en van haar mocht het wel.' Dat kon wel zijn, maar het mocht niet. Vervolgens bestelde bijna iedereen een lekker soepje met salade. had het café toch nog een goede dag. En kon er ook nog een lachje af bij de bediening... Zo jammer, zo'n reactie... 


 




 

Nog 4 kilometer en dan zit het erop. Een warme, maar mooie wandeling. 

volgende keer, zaterdag 4 november, lopen we het volgende stuk van etappe 5, naar Strandheem. De hele etappe is 26 kilometer, die hakken wij mooi in stukjes.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten