zondag 18 juni 2023

Bonifatius Kloosterpad, rondje Schiermonnikoog


Zaterdag 3 juni 2023

Rondje Schiermonnikoog, ongeveer 15 kilometer






Voorjaar 2020 was ons doel te starten met dit rondje op Schiermonnikoog. Corona gooide roet in het eten, we liepen pas augustus 2022 onze eerste etappe bij Drachten. Na het Jabikspaad lopen we nu, met een wisselende groep wandelaars vanuit PKN Beetsterzwaag deze leuke wandeling. Na een paar etappes hebben we samen besproken wanneer we op Schier zouden willen wandelen. Het werd 3 juni, en wat een weer hebben we getroffen! Niet te warm en zonovergoten! 

07.00 uur 's ochtends staan we klaar op de parkeerplaats bij de Sint Martenskerk in Beetsterzwaag, ons vaste startpunt. Vandaag komt er ook iemand vanuit Ee en 2 uit Drachten, zij reizen separaat. We nemen de boot van 08.30 uur. Het is druk, want er is vandaag ook een korps / koren dag. En in Wolvega is een twee-jarige wandeling, er zijn een paar vaste wandelaars die daar voor kiezen. Hadden we een andere zaterdag moeten kiezen? Dan is er wel weer wat anders. Wanneer je met zo'n grote groep wandelt (19 personen vandaag) is er altijd wel iemand die niet kan.




Met de bus gaan we naar het midden van het dorp. Vanaf daar nemen we de route oostwaarts. Zo hebben we het (eventuele extra) rondje rond de Westerplas aan het einde. Dat maakt het facultatief. 

Eerst door het prachtige dorpje met kapiteinswoningen.



Sinds een paar jaar is er weer een klooster in Schiermonnikoog. Niet voor bezichtiging, en dat snappen we. Dan blijft er geen rust over. Wel maken we een paar foto's. Het was ooit een jeugdherberg, een prachtige plek. Retraite met samenleven met de monniken is wel een mogelijkheid.


En dan wandelen we weer door. De route is prachtig.



de berkenplas

Bovenop de bunker hebben we de groep van vandaag laten vereeuwigen! Richting Noordzee en....

richting Waddenzee



begraafplaats Vredenhof


We pauzeren in een duinpan, achteraf hadden we ook naar horeca gekund, maar dat kost veel tijd en dat was vandaag lastig in te schatten door de boot. Ieder had lunch mee en we hadden afgesproken bij tijd over na de wandeling horeca te pakken in centrum dorp.

pauze in de duinen





We wandelen een stuk over het strand, de route liep door de duinen zag ik later, maar dit was misschien wel leuker.





Wanneer we even (warm, dorst!) pauzeren laat één van de wandelaars haar telefoon liggen. Gelukkig ontdekt ze het snel, bij de vuurtoren en loopt ze samen met 2 anderen terug. het toestel ligt er nog! Zij lopen via de Badweg terug naar het dorp.



De prachtige vuurtoren van Schier.




Zo waar vinden we nog een plek op een terras voor we met de bus terug moeten naar de boot van 16.30 uur. Wat een prachtige dag met een prachtige wandeling!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten