zondag 9 april 2023

Bonifatius Kloosterpad, tweede deel van etappe 3, eerste deel van etappe 4. Van Oudega (small) naar Smalle Ee

 

Zaterdag 8 april 2023

13 kilometer ongeveer, van Oudega (Smallingerland) naar Smalle Ee






Al weer de vijfde wandeling langs het Bonifatius Kloosterpad. Met een (wisselende) groep vanuit PKN Beetsterzwaag. Vandaag wandelen we van Oudega naar Smalle Ee, lunch bij Ie-sicht, met de pont over bij de Veenhoop. 


We rijden met een aantal auto's, de groep wandelaars wacht op de chauffeurs en zet onderhand de koffie klaar. Dit wachten hoort erbij. Net als de kruidkoek van Wiegertje. We hebben afgesproken met iemand die kan vertellen over de Agathakerk. We mogen ook binnen kijken natuurlijk. We moeten de zeer enthousiaste man helaas beperken tot een half uur, we hebben hem beloofd nog eens terug te komen! Het is een kerk, en een dorp, met een zeer rijke historie. Oudega was lang de hoofdplaats van Smallingerland, tot Drachten die taak overnam. Er is nog een grietenij huis bijvoorbeeld.











We lopen in westelijke richting het dorp uit en buigen af richting Wiede Ie (wijde Ee). 


In één van deze huisjes woonden de grootouders van Hielke. Welke het precies was wist hij niet meer precies. Grappig dat de huisjes er nog precies zo staan. 







Gagel: https://www.floravannederland.nl/planten/wilde_gagel

De Wiede Ie

 

 De andere wandeling kwam een lekkere lunch in een restaurant / café nooit gunstig uit. Deze keer wel en nemen we het er van. Restaurant Ie-sicht ligt prachtig aan het water en aan de route. 



Dan met de pont over naar de Veenhoop. De pont is sinds dit voorjaar met zonnepanelen uitgerust en de vaste medewerkers zijn vervangen door vrijwilligers. Een hele uitdaging lijkt ons om alle fietsers en wandelaars in de drukke zomerperiode over te zetten. Ze zijn nu nog samen, om in te werken, maar ze moeten uiteindelijk alleen werken. tja, vrijwilligerswerk? Er staat wel een vergoeding tegenover begrijpen we.  



Aan de overkant buigen we af naar het oosten, richting Drachten, over het fietspad. Een bekend pad voor veel van ons. We lopen tot Smalle Ee. We lopen met een grote groep wandelaars en hebben afgesproken dat we ongeveer 12 kilometer per keer wandelen. Uitzonderingen daar gelaten. Nu komt dat mooi uit. De volgende keer, in juni, wandelen we het rondje op Schiermonnikoog, de keer daarna, in augustus, door Drachten naar de Tjaardaflats. We hebben afgesproken dat we alles wandelen, ook deze misschien minder mooie stukken. Hoewel dat weleens heel verrassend kan zijn! 


De groep wandelaars van vandaag!






 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten