zondag 12 februari 2023

Bonifatius Kloosterpad, tweede deel van etappe 2 en eerste deel van etappe 3: van Burgum naar Oudega

 

Zaterdag 11 februari 2023

15,5 kilometer van Burgum Kruiskerk naar Oudega Agathakerk






Met een wisselende groep wandelaars van de PKN kerk in Beetsterzwaag wandelen we al zo'n 6 jaar korte etappes, eerst het Jabikspaad, nu, sinds augustus vorig jaar het Bonifatius Kloosterpad. Nog niet eerder wandelden we met zo'n grote groep: 18 wandelaars! 


De vorige keer, half december, probeerde ik een rondleiding door de Kruiskerk te krijgen maar dat lukte niet. Tweede poging gelukkig wel, want ondanks dat de meeste wandelaars al hun hele leven in Friesland wonen zijn de meeste nog nooit in de Kruiskerk geweest. En nu we er zo vlak bij zijn is het een mooie kans voor een bezoek en wat kennis hieromtrent. 

We worden gekoppeld aan Sjaak Beek, hij schreef een boekje over de Kruiskerk en zijn historie. Hij verteld dat tijdens Tsjerkepaad daar veel belangstelling voor is. Dit is dus de man die er veel van weet! 



Hij neemt ons eerst mee naar buiten, naar de toren, het oudste deel van de kerk, opgetrokken uit Tufsteen. 





De hoeksteen van de toren is een echte zwerfkei! Hij neemt ons uiteraard (want we moeten nog een kleine 16 kilometer wandelen) in vogelvlucht mee, en het voert te ver het hier allemaal te herhalen. Maar wist u dat de kerk scheef staat? ik was al veel vaker in de Kruiskerk (met concerten bijvoorbeeld), maar het was me nog nooit opgevallen. En dat de kerk zo scheef stond en vervallen was dat er in de jaren vijftig serieus over gesproken is de kerk te slopen? 






Maar goed, na koffie en lekkere havermoutkoek van Desiree gaan we op pad. Er staan 4 auto's in Oudega en 1 in Burgum. Het is altijd een kleine puzzel, maar het loont zich wel want hoe zou je anders met OV zo'n etappe moeten wandelen? dat is een dagtaak opzich met belbus en dergelijke. Nee, dit is een prachtige kans om zo'n mooie route integraal en in goed gezelschap te wandelen. 



Ik volg de route via het GPX bestand van de website van www.bonifatiuskloosterpad.nl. Ideaal: download in een daarvoor geschikte app en je hoeft het boekje er niet bij te hebben. Ik gebruik Komoot hiervoor, maar het kan ook in andere apps. Ik gebruik het niet vaak, daarom is het wel een dingetje om de bestanden er in te laden maar ik heb nu alle etappes van Dokkum tot Wolvega erin!

We wandelen door Burgum, over het Prinses Margrietkanaal en langs de scheepswerf onder de weg door. Vervolgens over de Centrale As en als laatste passeren we de rondweg van Garijp. Tegen die tijd hebben we er 5 kilometer op zitten! 





Hierna wordt de route spannender: we gaan van de gebaande paden af en door het weiland. Ik denk dat het de bedoeling is dat je door de boomwal wandelt, want dat is na Garijp ook zo, maar deze boomwal is daar niet geschikt voor, misschien een boer die dit niet wil? Nou ja, dan wandelen we door het land. Ook goed. Het was nu niet nat, maar wanneer het dat wel is kun je op de weg blijven, het maakt voor de kilometers niet uit. Er zijn wat hekken te bedwingen maar gelukkig blijken de meeste open te kunnen!







In Garijp is het plan te pauzeren. Een geschikt punt daarvoor hadden we daarvoor nog niet gevonden. Café en snackbar gaan pas om 17.00 uur open. Maar: er is een prachtige en gastvrije SPAR supermarkt die ons voorziet van bankjes en stoelen, koffie en chocolademelk en zelfs mogelijk om gebruik te maken van het toilet. Iets verderop is een prachtige bank waar we ook met 18 man op hadden kunnen zitten (helaas geen foto) maar dit was zo bijzonder dat we het aanbod niet konden afslaan! 





En door, want we hebben de 7 kilometer nog niet aangetikt! Maar het weer is prachtig, iets een zonnetje, graad of 8 denk ik en droog, wat treffen we het op deze februaridag! Het kan ook heel anders zijn! 

Na Garijp kruisen we de Wâldwei, de weg van Drachten naar Leeuwarden, nooit geweten maar het heet hier Sigerswâld. In het boekje (en op de website) wordt verteld van 4 nonnen die eind 15e eeuw het oorlogsgeweld van de Hoekse en Kabeljauwse twisten in Holland / Hoorn beu waren en hier in alle rust een klooster stichten. Begijnen waren het, witte nonnen. En het was in die jaren een zeldzaamheid dat vrouwen een klooster stichten, meestal was dat mannenwerk. We zien te laat (want bij de tweede pauze) dat we vlak langs de kloosterplek zijn gewandeld, die licht vlakbij de Wâldwei, aan de kant van Oudega. Tegen de tijd dat we voor de tweede keer pauzeren lopen we al een tijdje door een prachtig gebied tussen Oudega en Eernewoude, zigzaggend door boomwallen. Een erg mooi stukje!





Meestal wandelen we met deze groep niet meer dan 12 kilometer. Dit zodat zo veel mogelijk mensen mee kunnen wandelen. Het kwam nu lastig uit en ik heb gevraagd (want ik organiseer dit) of er bezwaar tegen is éénmalig iets langer te wandelen. 16 kilometer max. Het mocht, daarom wandelen we dus door naar Oudega, anders had de auto moeten staan waar we uit het boomwallen gebied kwamen, had gekund maar ervaring leert dat het dan wel meer tijd kost om de auto's op te halen en weg te brengen en dat is dan de volgende keer weer zo. En dan wandelen we naar Smalle Ee, via het pontje bij de Veenhoop, en ook daar is niet eerder gelegenheid om te stoppen. Dus het was óf nu langer wandelen of de volgende keer. Dus dit laatste stukje moeten we nog even uit onze tenen halen, vandaar dat de meesten het leuke boekenwinkeltje niet hebben gezien, Aline en ik liepen achteraan en konden het niet laten even binnen te kijken!








Zaterdag 8 april wandelen we verder! Hopelijk kunnen we dan starten in de Agathakerk, ook een zeer bijzonder gebouw zien we al aan de buitenkant.

1 opmerking:

  1. Prachtig om te lezen hoe deze groep de tocht heeft gewandeld

    BeantwoordenVerwijderen