zondag 18 december 2022

Bonifatius Kloosterpad (deel van) etappe 1 en (deel van) etappe 2: noordkant Goddeloze Singel naar Kruiskerk in Burgum

 

Zaterdag 17 december 2022

Het laatste stuk van etappe 1 en het eerste stuk van etappe 2.

12 kilometer van de noordkant van de Goddeloze Singel naar de Kruiskerk in Burgum (maar andersom gewandeld vanwege zon en wind)




De derde wandeling in het kader van Vorming en Toerusting PKN Via Pacis in Beetsterzwaag voert ons zuidwaarts naar Burgum. Maar het is koud, rond het vriespunt maar door de wind deze zaterdag nog wat windchill eroverheen. En de zon staat laag, dus één van de medewandelaars doet het idee aan de hand om andersom te wandelen. Geen probleem natuurlijk en we zijn blij dat we dit gedaan hebben. Het maakte het wandelen net even wat prettiger. 

Omdat we met een (wisselende) groep wandelen hebben we afgesproken niet veel verder dan 12 kilometer te wandelen. Dat maakt het wel een puzzel, maar dankzij een grote groep met meerdere auto's kan het wel. Deze wandeling komt niet door een bebouwde kom, en horeca langs de route is ook schaars, zeker in de winter. In de zomer is er bij Kuikhorne een camping volgens mij en wij hebben geprobeerd bij de Herdershoeve aan de Zomerdijk bij Noord Burgum te kunnen lunchen, maar zij waren al bezet met een andere groep. Zij deden ons de tip aan de hand bij de overburen van Toutenburg te vragen. Het restaurant van dit zorgcentrum is alleen door de week open, maar wij mochten in de dagbestedingsruimte van Boszicht even zitten en gebruik maken van hun toilet, zo aardig! Want op een koude dag is dit wel erg fijn. 

We waren met 15 mensen vandaag, een hele groep! 

Nina maakte de foto zodat ik ook een keer op de foto sta. 

Wij reden dus naar de Kruiskerk in Burgum, alle wandelaars - chauffeurs werden eruit gezet en de auto's reden door naar de Goddeloze Singel. Heen en weer zo'n 45 minuten. Één auto kwam met de chauffeurs weer terug zodat we aan het einde van de wandeling niet nog eens zo lang hoefden te wachten. In de kou is dat minder leuk. Ik heb nog geprobeerd of we de Kruiskerk van binnen konden bekijken maar er waren geen vrijwilligers beschikbaar deze zaterdag. Hopelijk volgende keer, 11 februari, want er waren meerdere wandelaars die de kerk nog nooit van binnen hebben gezien. En hij is prachtig! 




Klokslag half elf wandelen we weg bij de Kruiskerk, richting oosten, naar het Bergumermeer. Een gebied waar eigenlijk niemand ooit eerder gewandeld heeft. Misschien met het Zevenwoudenpad van vroeger? Ik kan me niet herinneren dat de route hier langs kwam, zag de energiecentrale nog nooit van zo dicht bij dacht ik. Er werd geschaatst op de Soestpolder, erg leuk om te zien. De route gaat over grasdijken en later over zandpaden. De grond is bevroren en de paden zijn op plekken spekglad! We wandelen in de berm en kunnen daardoor niet altijd ontspannen om ons heen kijken. 









Klokslag 12 uur stappen we binnen bij Boszicht van Toutenburg. Geen normale horeca gelegenheid dus, we hebben vriendelijk gevraagd en de medewerkster liet ons binnen voor een korte pauze. Misschien is ze zelf ook wandelaar? In elk geval hebben wij het zeer op prijs gesteld. Even opwarmen en zittend ons broodje kunnen eten en even naar de wc. 



We wandelen niet via Veenwouden maar pakken meteen na de Centrale As de Goddeloze Singel weer op. Het heeft vind ik (ik heb alles geregeld) geen meerwaarde. 

Het weer is prachtig, laagstaande zon die op het ijs schijnt en de wereld een gouden randje geeft deze dag. 









Geen opmerkingen:

Een reactie posten