maandag 10 oktober 2022

Bonifatius Kloosterpad (deel van) etappe 1 Dokkum - begin van Goddeloze Singel

 

8 oktober 2022

12,5 kilometer

Dokkum - begin van Goddeloze Singel





In augustus liepen we als proefwandeling een deel van het rondje Drachten. 'We' zijn een wisselende groep gemeenteleden van de PKN Beetsterzwaag. We wandelen het Bonifatius Kloosterpad als onderdeel van het Vorming en Toerusting programma. Hiervoor liepen we het Jabikspaad, de route door Friesland die aansluit op de route naar Santiago de Compostella. Dat was erg leuk om te doen, we zochten en vonden een leuke andere route. Corona strooide even roet in onze plannen, maar we kunnen wachten! 

Omdat de groep zo divers is wandelen we nooit meer dan 15 kilometer, liever 12. Op die manier kunnen zo veel mogelijk mensen mee wandelen. Dat vergt wel wat rekenwerk voor degenen die de wandeling organiseren. In casu ik dus. We rijden met een aantal auto's en rijden heen en weer van beginpunt naar eindpunt. Kost tijd, maar dit maakt wel dat je kortere afstanden kunt wandelen. We parkeerden nu bijvoorbeeld één auto aan het begin van de Goddeloze Singel, ik zag op Google Maps dat daar een parkeerhaven is. De andere 2 auto's stonden in Dokkum, parkeergarage bij de Jumbo. Net dit weekend was er een grote wegafsluiting vanwege een grote reparatie aan het wegdek. Maar het is gelukt. 

We wandelden met 9 mensen deze keer. Een aantal vaste wandelaars kon deze zaterdag niet, maar we hebben afgesproken dat we niet gaan schuiven, dat maakt het plannen nog moeilijker en er zijn altijd mensen die niet kunnen. En er kwamen nog een paar nieuwe wandelaars bij waardoor deze zaterdag we toch met een mooie groep kunnen beginnen. 

natuurlijk kijken we even bij de IJsfontein, geplaatst (in 2019) vanwege Friesland Culturele Hoofdstad 2018


 

Ik heb afgesproken met iemand van de Rooms Katholieke Bonifatiuskerk in Dokkum. Het is mooi om de route met een kerkbezichtiging te starten. We hadden in Dokkum ook voor de Grote (Martinus) kerk op de markt kunnen kiezen of de Bonifatius Kapel, maar dit is voor veel mensen een onbekende kerk, zelfs voor de Dokkumers onder ons. Als gereformeerde kwam je vroeger niet in de Katholieke kerk! Maar er is hier wel een heel bijzonder reliek: een deel van de schedel van Bonifatius! Dat kan niet zegt iedereen dan, maar dat kan wel, tijdens herstelwerkzaamheden aan zijn graf in Fulda in 1920, is een deel van zijn schedel aan Dokkum geschonken. Er is een certificaat van echtheid! 







 Wat de bezichtiging van de kerk ook bijzonder maakt zijn de prachtige schilderijen van de vorig jaar overleden schilder Jan Kooistra. Ze verbeelden de schepping. Zeer indrukwekkend. 

We drinken nog een kopje koffie met lekker appelgebak erbij in de Waegh en gaan dan echt op pad.


 De route loopt door Dokkum, over de fietsbrug naar het Zuiderbolwerk, over de Woudpoortsbrug, linksaf naar de Bron. Voor mij zeer bekend terrein. Ik ben iets verderop opgegroeid, in de Potterstraat en mijn moeder is geboren aan de Bronlaan, vroeger Olivier van Keulenlaan. Haar geboortehuis staat er nog. De Bonifatiuskapel is altijd indrukwekkend. Maar gesloten. Dat is misschien maar goed ook, want anders komen we nooit in Broeksterwoude... Misschien iets voor een andere Vorming en Toerusting activiteit? De route loopt door het park, maar het hek waar we door zouden moeten is gesloten met een indrukwekkend kabelslot. We lopen achter de kapel langs weer terug naar de ingang en zoeken de route weer op. 

herfstkleuren vanaf de Woudpoortsbrug




We wandelen met de route op de app, op de telefoon. Vind ik makkelijker dan de nummertjes van het wandelnetwerk. Wel altijd een handige reminder of je nog goed zit, zeker in de bebouwde kom. Zo komen we op het Damwoudster reedje. En dan is het 'immer gerade aus'. Een heel stuk rechtdoor voorbij Damwoude. Mooi halverwege de route is een camping waar ik hoop op een picknickbank met toiletgebruik. En dat lukt. 



Wanneer we bijna aan het einde van onze wandeling zijn treft ons toch nog even een flinke bui! We schuilen in de schuur met enorme tracktors van een hoveniersbedrijf. De andere buitjes van vandaag waren 'de skyt net wurdich'. 

Grappig detail van deze wandeling was nog dat we langs de route van allemaal verkoopbare waar tegen kwamen en zelfs deze zak met appels:


 

De chauffeurs vertrekken met de bij het eindpunt staande auto naar Dokkum om de andere 2 auto's op te halen. Wat doen de andere wandelaars in die tussentijd? Wandelen door de Houtwiel? Dat stuk misschien we namelijk in onze wandeltocht. Voor vandaag was het te ver en wanneer we het volgende keer (in december) wandelen komen we op een heel raar stuk van de route, vlak bij de Burgumer mar, op onze max aantal kilometer. En in december zou het er heel erg nat kunnen zijn. Hoe jammer ook, we slaan dat stuk over. Maar een uitgeslapen medewandelaar doet de suggestie dat de wachtende wandelaars ook de Goddeloze Singel af kunnen lopen naar het parkeerterrein bij Sanjes Fertier. Dat scheelt de auto's een flink stuk omrijden. En zo doen we het. De wandelaars zijn er eerder dan de auto's! 

Het was weer zeer gezellig en smaakt naar meer. De volgende keer starten we weer bij de Goddeloze Singel en lopen we naar de Kruiskerk in Burgum. Ook ongeveer 12,5 kilometer, hoewel het ook iets meer kan zijn. Dat was het vandaag ook. 17 december zal dat zijn.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten