zondag 26 januari 2020

Jabikspaad: Jelsum - Wirdum

zaterdag 25 januari 2020

ongeveer 15 kilometer










Onze (PKN kerk Beetsterzwaag) een na laatste wandeling van het Jabikspaad! We troffen een grijze, maar droge januaridag. Koud, maar lopend was dat niet erg. Het koudst was het 's ochtends toen we op de auto's moesten wachten. In Leeuwarden geluncht in een café natuurlijk, geen weer om buiten in een park op een bankje een broodje te eten.
Leuk om zo dwars door Leeuwarden te lopen! We starten in Jelsum, bij Dekemastate. Willy kon vandaag niet meelopen omdat ze van een eerdere wandeling nog een flinke blaar had, maar was zo lief ons wel op weg te helpen. Dat scheelde aan het einde van de dag wachten omdat er nog een auto gehaald moest worden! Vanuit Wirdum kon iedereen meteen naar huis.


Dirk als admiraal

de fruitbomen in de tuin van Dekemastate zijn prachtig in leivorm gesnoeid.

helleborus 

sneeuwklokjes bijna in bloei

er staan verschillende soorten sneeuwklokjes volgens mij, deze bloeien wel al

Bij Dekemastate is een theehuis met veranda waar we mooi gebruik van konden maken om onze 'wachtkoffie' te nuttigen. Met lekkere kruidkoek uit het boodschappenpakket van Plus! Om een beetje warm te worden liepen Desiree en ik nog even door de prachtige tuin van Dekemastate. Veel bollen stonden al wel boven de grond maar er bloeiden alleen sneeuwklokjes. En prachtige pollen helleborus. Over een paar weken nog eens naar toe gaan om te kijken hoe het er dan uit ziet, het is een prachtige stinsentuin, echt een aanrader.

de kerk van Jelsum


links de muur van de tuin van Dekemastate

de wilgen hebben grappige manchetten om de voet



Vanuit Jelsum liepen we richting zuiden, al snel zagen we de flats van Bilgaard. Door het Rengerspark naar de binnenstad.
het indiemonument in het Rengerspark

de grote kerk


Langs de Grote Kerk natuurlijk en via de grote kerkstraat, langs de Waalse kerk naar ons lunchadres, de Brasserie aan het Aldehoulster kerkhof.

het gele pand is de Waalse kerk

Grote Kerkstraat

Aldehou

De stadsherberg waar we om half twaalf nog een lunch konden bestellen omdat de keuken pas om 12 uur open ging...

dan maar naar de overburen met de prachtige plafonds en heerlijke tosti's en soepen.


de gang van de brasserie

kat in de kerkstraat
het stempel wat we kregen bij de Macdonalds aan de Wirdumerdijk

Teruglopend naar de Wirdumerdijk, Schrans en Verlengde Schrans en dan onder het Drachsterplein door naar Goutum en Wirdum. Bij de MacDonalds van Goutum is de route net iets anders. Op internet staat hoe je moet lopen.

onder het Drachtster plein door

op naar Wirdum

nog een leuk stukje langs de Wâldwei dwars door het weiland

Bij ons eindpunt in Wirdum is een leuk café wat ook op zaterdagochtend open blijkt te zijn, mooi voor de volgende keer! Bij de Mac op de Wirdumerdijk en bij het café Duhoux in Wirdum scoorden we nog een stempel.


De hoge toren van de kerk van Wirdum zien we al van verre

De toren is herkenbaar, want rijdend over de A32 zie je hem staan, maar de kerk in combinatie met de toren zien we nu van dichtbij. In het boekje lees ik dat de Wirdummers als bijnaam tuorkefretters heten omdat ze in de 18e eeuw 2 torens afbraken om te verkopen. Je ziet heel veel bouwstijlen en bouwtijden in het gebouw aan de buitenkant. Jammer dat we er niet in kunnen. 


Het was weer een prachtige wandeling, door 9 vrouwen en 1 man!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten