dinsdag 5 november 2019

Jabikspaad Oudebiltzijl - Jelsum

Zaterdag 2 november 2019

De afgelopen 2 jaar liepen we met veel plezier met een wisselende groep van de kerk Via Pacis Beetsterzwaag het Jabikspaad van Zwarte Haan naar Hasselt. Het was zo leuk dat we graag door wilden lopen. Verschillende opties passeerden de revue en onder andere de oostroute van het Jabikspaad nog wandelen, want wij 'deden' de westroute via Franeker.
In september werd het eerste stuk gewandeld van Sint Jacobiparochie naar Oudebiltzijl. Ik had toen vakantie maar liep dat deel een aantal jaren geleden al eens. De etappe van deze zaterdag ook, maar het is nooit erg om een etappe een tweede keer te lopen, ander jaargetijde, andere medewandelaars.
Het is november, dus het weer is altijd tricky, maar we treffen het, het begint te regenen wanneer we bijna pauze hebben in Stiens en na de pauze is het weer droog en schijnt de zon zelfs!
We wandelen altijd met een aantal auto's, dus de dag begint met heen en weer rijden en voor de anderen wachten. Om dat te verzachten hebben we koffie mee, want het Grauwe Peerd bij de zijl van Oudebiltzijl is een eetcafé geworden en dus pas 4 uur open. Gelukkig schijnt de zon en staan er 2 leuke bankjes voor een schijnbaar onbewoond huis.


Dan gaan we lopen, 13,5 kilometer staat er aan het einde op de teller. Pauze in Stiens, bij de prachtige kerk. Veel mooie kerken gezien vandaag, maar helaas allemaal gesloten. Geen stempels ook, vergeten te kijken waar we ze konden 'scoren', en de enige die we zagen was een stuk van de route af. 
Beelden zeggen meer dan woorden, dus vooruit, hierna de foto's:

De Oudebiltdijk kent vele gezichten, dit is er één van


zonder de monikken had Friesland er niet uit gezien als tegenwoordig, ze hebben dijken aangelegd, land ontgonnen, veel kloosters in deze regio..



een heerlijk twaalf-uurtje in de herberg in Stiens, een aanrader!


rondom de kerk staat een prachtige dubbele rij platanen

de deur in de toren.

kerk van Stiens


poortje van Martenastate

poortje van ik denk de tuinmanswoning van Martenastate




Martenastate


De mevrouw op de fiets is Willy, zus van één van de wandelaars die vandaag niet meekon. Ze heeft ons eindelijk gevonden! We hadden haar wel als gids kunnen hebben vandaag, want ze wist heel er veel. 

En ze kon meteen even een groepsfoto maken!

Ons eindpunt van vandaag, de kerktoren van Jelsum


Geen opmerkingen:

Een reactie posten