zondag 14 juli 2019

Groot Friesland Pad: Hemrik - Waskemeer



Zondag 14 juli 2019
Hemrik, Bûtewei - Waskemeer
17 kilometer



Vandaag een etappe van het Groot Frieslandpad gewandeld met Nico en Margreet, zij wonen in Noord Holland en wandelden het hele pad al tot de Duitse grens (zus woont in Noord Drenthe). Alleen de etappes rond Beetsterzwaag resten nog, een paar maanden geleden wandelden ze van Akkrum naar Beetsterzwaag, Poostweg, dit weekend tot Norg. Wij wandelden vandaag een deel met hen mee. Omdat het openbaar vervoer tussen Waskemeer en Norg (lijn 84) op zaterdag beter rijdt dan op zondag (belbus) kozen ze ervoor de dagen om te draaien. Omdat wij niet te ver wilden lopen (plus minus 15 kilometer) liepen we vanaf de Bûtewei, het stuk van de Poostweg, via het Hemrikkerpaad liepen we een paar jaar geleden al met hen en konden we dus overslaan in het belang van het maximum aantal kilometers.
Nou goed, wandelen dan maar. Met 2 auto's deze keer. Doen we anders nooit maar op zo'n stuk met lastig OV is dat fijn. Auto in Waskemeer, in één auto terug naar Hemrik, aan de Bûtewei bij het Hemrikkerpaad kun je de auto goed in de berm parkeren, in Waskemeer op het parkeerterrein bij de school / dorpshuis.
Het eerste stuk is vooral veel heen en weer lopen, schiet qua afstand niet erg op, kilometers wel en het is een leuk stukje, dus gelopen zoals het in het boekje staat. Je loopt het Groot frieslandpad of niet. Grappig is dat we na 30 jaar Drachten / Beetsterzwaag toch weer een nieuw stuk tegen kwamen. Na het oversteken van de Binnenweg gaan wij altijd rechtdoor naar de Compagnonsvaart, maar de route gaat rechts, links door een bosstrook. Wat leuk!
Stukje langs de vaart, weer terug naar Hemrik, door naar de Bûtewei, Sparjebird. Ook een leuk stuk, We zien dat er een grappige kinderroute is aangelegd met dieren uitgezaagd, hierbij het wilde zwijn.

Weer terug bij de Compagnonsvaart gaat het linksaf tot aan Klein Groningen toe, onder de snelweg door die tot onze verbazing niet in het boekje staat getekend. Slordig, want die is er toch al een tijdje. Wij liepen voor het eerst met de GPS van de website (https://www.wandelnet.nl/wandelroute/860/Groot-Frieslandpad-etappe-14) handig vind ik! Gaan we vast vaker doen!
De oude weg naar Oosterwolde ligt er rustig bij nu de vierbaansweg klaar is. De doodsteek voor de pompstations die het hier altijd druk hadden. Deze heeft het niet gered, aan de andere kant pompt nog wel maar er is geen personeel meer.
Nico maakt altijd graag een praatje, hier met een jonge vrouw die één van de sluizen bedient in de vaart, de Turfroute. 





onder de snelweg door

pompstation buiten bedrijf

Dwars door de Duurswouder Heide, met als eindpunt Waskemeer, we lopen de Jansenstichting even voorbij om onze auto weer op te halen. 
Mooie route, heerlijk wandelweer, 15 graden en zo nu en dan een klein spatje regen, maar het zette nooit door. 
Nico en Margreet liepen in één keer naar Norg, 24 kilometer, wij lopen tot Eén, ook makkelijk te bereiken met lijn 84. Hopelijk binnenkort?
Nico, als echte sportman laat ons even rekken en strekken na het wandelen






Geen opmerkingen:

Een reactie posten